Mam pytanie do szacownego grona modowców 8) Czy ktoś wie jak jest podłączone zasilanie podświetlenia "szafy" w O1 bez regulatora natężenia tego podświetlenia :?: Chciałem przymierzyć się do układziku na uC do automatycznej regulacji oświetlenia w zależności od jasności na zewnątrz samochodu
Bazyli76, O diody pytaj xekona, ale ja bym jeszcze raz je wylutowal i wlutowal, bo obawiam sie ze gdzies zrobil sie zimny lut. Mozesz jeszcze sprawdzic kazda dioda miernikiem czy swieci.
Maicroft, I tak właśnie zamierzam dziś zrobić. Do tego postarałem się nabyć inne diody może będą lepiej działać. Dzięki za pomoc. Żałuję ale nie ma możliwości kliknąć "Pomógł"
Chciałem przymierzyć się do układziku na uC do automatycznej regulacji oświetlenia w zależności od jasności na zewnątrz samochodu
A napewno tego układu niemasz ??
Bo ja mam, ale mam i deske z maxidotem.
Sprawdzić to można tak że na prędkościomierzu koło zera, jest takie duże cos przezroczyste - to jest, a raczej powinien byc czujnik światła - działanie tego jest takie że im jaśniej tym jaśniej wszystko świeci - można latarką poświecić i powinno być widać różnice - u mnie jest.
yoschua, Mam najbardziej podstawową szafę z O1 z 2006 :lol: Toteż nie mam tej regulacji ani ręcznej ani automatycznej. Prawdę mówiąc dziwię się że pewne patenty które są proste jak konstrukcja przysłowiowego "cepa", nie są stosowane w większości modeli. Automatyczna regulacja poziomu oświetlenia (z możliwością ręcznego) jest banalnym układem. Koszt oceniam na ok. 30 - 50,- góra (zależy od sposobu realizacj układu - czy czysto analogowo, czy cyfrowo). Jedyne co mnie ogranicza przed "eksperymentami" to brak dokumentacji (schematu elektrycznego) instalacji szkodnika i szafy. Mam trochę pomysłów na różne "przeróby" elektroniczne do bryki, ale będę musiał chyba najpierw "zdobyć" schematy elektryki do O1. Dla przykładu: znając schemat połączeń LED'ów w szafie, można by się pokusić o wstawienie diod SMD RGB i dołożyć mały uC do zmieniania kolorów podświetlenia. Przykład trochę abstrakcyjny, ale chodzi tylko o ideę i możliwośći. Nie mam tylko pewności czy są dostępne schematy do O1 Tour z 2006r :?: ( mogli wprowadzić jakieś zmiany - czyt. oszczędności w elektryce :twisted: )
aha, no niewiedziałem że takie bez niczego też są, bo i moja pierwotna to miała, a ja tuż po zakupie auta myślałem że to jakaś wielka kontrolka od czegośtam (ale ja mam 4x4 więc pewnie troszke lepsiejsze badziweie tam wpakowali)
Tak, wiem że dużo ciekawych rzeczy się da zrobić, analogowo czy cyfrowo - fakt że to nieproblem, a zawsze będzie inaczej niż seria.
Ja niestety nie mam schematów O1 ani schematu deski, choć też bym chciał. Dwa razy kupiłem ELSE ale nie działa u mnie i niby gościu ja wymieniał a i tak Skoda nie działa.
Dla przykładu: znając schemat połączeń LED'ów w szafie, można by się pokusić o wstawienie diod SMD RGB i dołożyć mały uC do zmieniania kolorów podświetlenia.
tez o tym ale zaprzestalem jak zobaczylem, jakie male luty trzeba by robic. nie wykonalne chyba recznie w domu.
dokladniej z Bory, ale to sa identyczne jak w Golf4. Dluuuugo chodzilem za wersja TDI Sport z srebnro-czarnymi tarczami i 1/2 FIS :P Co lepsze udalo mi sie dostac wersje z 2003 roku. Za tydzien bede mial autko to zaczne dlubanko.
Te wskazowki z niego sa na sprzedaz jakby ktos reflektowal.
Komentarz